Dlaczego czasami muszę logować się dwa razy podczas łączenia z moim Makiem?

Apple wdrożyło w macOS kilka ulepszeń zabezpieczeń w ciągu ostatnich kilku lat. W rezultacie podczas łączenia się z odległym Makiem okno logowania może się pojawić nawet jeśli wcześniej zalogowano się za pomocą Screens:

Ta funkcja zwiększa bezpieczeństwo podczas zdalnego sterowania komputerem, zapewniając, że komputer nie pozostanie odblokowany po udostępnianiu ekranu, zwłaszcza w środowiskach współdzielonych.

Gdy połączenie zostanie zamknięte, usługa Remote Management/Screen Sharing przywraca sesję do jej poprzedniego stanu. Na przykład jeśli w momencie łączenia widoczne było okno logowania, zostanie ono przywrócone do tego stanu. Jeśli jednak użytkownik był już zalogowany, usługa zachowa stan zalogowania.

Na szczęście istnieje kilka obejść:

1. Użyj Type User Password

Rozumiemy, że może to być niewygodne, szczególnie przy długich i złożonych hasłach użytkownika Mac. Aby to ułatwić, wprowadziliśmy funkcję Type User Password.

2. Ustaw automatyczne logowanie na Macu podczas uruchamiania

Jeśli wolisz inne rozwiązanie, możesz ustawić Maca tak, aby automatycznie logował się podczas uruchamiania. Apple udostępnia szczegółowe instrukcje w tym artykule: https://support.apple.com/en-ca/HT201476.

3. Wyłącz funkcjonalność

Dla osób, które chcą wyłączyć tę funkcjonalność, należy ostrożnie wykonać poniższe kroki:

  1. Otwórz Terminal na zdalnym Macu.
  2. Wpisz następujące polecenie:
sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.RemoteManagement.plist RestoreMachineState -bool no

Aby przywrócić tę funkcjonalność, zamień „no” na „yes” w poleceniu.

Używaj ostrożnie

Zachowaj ostrożność i wyłączaj tę funkcjonalność tylko wtedy, gdy masz pewność, że żadna nieupoważniona osoba nie ma fizycznego dostępu do Twojego Maca podczas Twojej nieobecności.

Nadal potrzebujesz pomocy?

Wyślij do nas e-mail