Udostępniony Schowek
Udostępniony Schowek pozwala automatycznie synchronizować schowek między Twoim iPhonem, iPadem, Vision Pro lub Makiem a zdalnym komputerem.
Po włączeniu wszystko, co skopiujesz na jednym z urządzeń, jest automatycznie przesyłane do drugiego schowka przez sieć.
Jeśli Udostępniony Schowek jest wyłączony, nadal możesz ręcznie przesyłać zawartość schowka za pomocą akcji Wyślij schowek i Pobierz schowek.
Do tych akcji możesz przejść:
- Mac: Z paska narzędzi okna połączenia.
- iPhone, iPad, Vision Pro: Z podmenu Schowek w menu Akcje interaktywnego paska narzędzi.
Konfiguracja
Udostępniony Schowek jest domyślnie włączony.
Aby go włączyć lub wyłączyć:
Mac
- Edycja > Używaj udostępnionego schowka
- Pasek narzędzi > Schowek > Używaj udostępnionego schowka
iPhone, iPad, Vision Pro
- Akcje > Schowek > Używaj udostępnionego schowka
- Tylko iPad: Menu aplikacji > Edycja > Używaj udostępnionego schowka
Obsługiwane typy zawartości
Mac
Po połączeniu z Makiem możesz przesyłać:
- Sformatowany tekst
- Zwykły tekst
- Obrazy
- Adresy URL
Nieobsługiwana zawartość jest przesyłana jako zwykły tekst, gdy tylko jest to możliwe.
Windows, Linux i Raspberry Pi
Do i z komputerów z systemem Windows, Linux i Raspberry Pi można przesyłać tylko zwykły tekst.
Uwaga: Obsługa schowka zależy od używanego serwera VNC. Niektóre serwery VNC, takie jak wbudowany serwer VNC firmy VMware, mogą nie w pełni obsługiwać transfer schowka lub mogą obsługiwać tylko wysyłanie tekstu.
Jeśli udostępnianie schowka jest dla Ciebie ważne, zalecamy użycie serwera VNC z pełną obsługą schowka, takiego jak TightVNC, UltraVNC lub TigerVNC.